- Startsida - Hjälp - Diskutera programmen -

Vokabel

English version.

Vokabel är ett helt gratis, reklamfritt program som hjälper dig att öva glosor på ett enkelt och lekfullt sätt. Vokabel har funnits länge och har använts på många skolor.

Skriv in dina glosor i Vokabel och låt programmet förhöra dig. Du kan förhöra dig på flera olika sätt, t ex som ett vanligt förhör eller med ett spel.

När förhöret är klart flaggar Vokabel de glosor du kan bra. Dessa flaggade glosor kommer sedan inte vara med i nästa förhör. På så sätt koncentrerar du dig hela tiden på de ord som du har svårt för. Du kommer snart att märka hur mycket snabbare det går att lära sig glosor med Vokabel.

Vokabel har många andra smarta funktioner. Vokabel har stöd för talsyntes så att du kan lyssna på dina glosor. Du kan samla ihop flera glosfiler till en, detta kan vara lämpligt när det är dags för ett prov. Du kan också skriva in kommentarer på glosor när du behöver förklara något. Du kan öva glosor på språk som använder icke-latinska alfabet, t ex grekiska, ryska, japanska och många fler.

Vokabel finns för flera plattformar:

Vokabel för Windows

Skrivbordsversionen av Vokabel fungerar i Windows Vista, 7, 8, 8.1 och 10. Om du använder en äldre version (t ex Windows XP) hittar du en äldre variant här tillsammans med en del exempelfiler (i den nya versionen kan du ladda ned exempel direkt i programmet). Vokabel söker automatiskt efter uppdateringar och säger till om någon hittas.

Ladda ned Vokabel 3.06 (1,1 MB, uppdaterad 16 augusti 2016)

OBS! När du laddar ned filen kan den bli bockerad av Windows. Gör då så här:

 

Vokabel för Windows 8.1 och Windows 10

Vokabel för Windows 8.1 och Windows 10 är gjord dig som använder en modern version av Windows eller en Windowsbaserad surfplatta. Det finns samma funktioner i denna version som i skrivbordsversionen ovan.

 

Vokabel för Android

Get it on Google Play

Om du har en Androidbaserad telefon eller surfplatta finns Vokabel även för detta. Du kan köra detta helt fristående, eller så kan du kombinera det med de andra versionerna.

Vokabel för Android sparar filer som är helt kompatibla med de andra versionerna, så du kan enkelt flytta över dina glosfiler från/till telefonen. Ett sätt är att skicka filerna via e-post till dig själv, eller att kopiera filerna via en USB-kabel. Anslut din telefon till datorn och leta efter mappen "Vokabel" på telefonen och kopiera dina filer hit.

   

Kommentarer

Windowsnytt, 21 oktober 2005
Alla som någon gång gått en språkkurs - och det har väl de flesta av oss som börjat grundskolan - vet att glosinlärning är en viktig del av de flesta sådana. Vokabel är ett program som gör det roligare och lättare för dig att öva in glosorna så att de sitter, åtminstone till glosförhöret påföljande dag :). Programmet repeterar glosor du har svårt med, och hoppar över de du redan kan, och det finns flera olika förhörsvarianter - bland annat ett litet spel. På programmets hemsida hittar du ordlistor och exempelfiler för många olika språk, för dig som inte har ork att för hand skriva in alla glosor du behöver kunna - behändigt!

PC för Alla, "Nätets 101 bästa gratisprogram", nummer 3 (2005)
Program som hjälper dig att lära in glosor. Du kan bland annat göra enklare spel för dina glosor för att göra det hela roligare.

PC för Alla, nummer 2 (2005)
Träna glosor med Vokabel. Vokabel är ett glosprogram som fått nya funktioner. I version 2.3 kan du träna på glosor genom att hänga gubbe eller spela spel. Enkelt, roligt och gratis!

XPGuiden, nummer 1 (2005)
Tidningen XPGuiden berättar om Vokabel på sidan 76.

Windowsnytt, 30 november 2004
Med språkundervisningen, som ingen svensk grundskole- eller gymnasieelev kommer undan, kommer också ett stort antal glosor som skall nötas in. Metoderna för att lära sig är många, men ett av de modernare är att ta datorn till hjälp. Vokabel förhör dig metodiskt på alla orden, och tränar om de du har svårt för. Tycker du att det är drygt att behöva skriva in alla orden finns det även ordlistor att ladda hem från programmets webbplats, även om dessa inte är alltför omfattande.

Windowsnytt, 16 september 2003
Vi har skrivit om det här programmet tidigare, men det har nu utkommit i en ny version. Svensk språkundervisning i grundskolan och på gymnasiet går till stor del ut på att plugga in ord, som man i de flesta fall glömmer direkt efter glosförhöret. Till dess måste man dock komma ihåg dem, och Vokabel hjälper dig att oragnisera ditt övande. Det tråkiga är att skriva in alla glosorna första gången, men sedan är det bara att öva och njuta.

Windowsnytt, 7 februari 2003
Behöver du öva på den tyska grammatiken? I det här programmet skriver du in dina glosor, för att sedan bli förhörd på dem på flera olika sätt. Alltifrån traditionella glosförhör till olika typer av spel finns för att hjälpa dig med glosinlärningen. Du kan använda i princip vilket språk somhelst i programmet, även språk med andra alfabet som till exempel ryska och grekiska.

Windowsnytt, 3 september 2002
När nu skolan dragit igång på allvar igen så är det också dags för många att åter påbörja glospluggandet. Vokabel är ett svensktillverkat glosprogram som kan underlätta vid inlärningen av dessa, och programmet innehåller gott om olika funktioner. Bland annat finns det stöd för synonymer, vilket innebär att ett ord alltså kan ha flera betydelser. På hemsidan för programmet kan du ladda hem färdiga glosfiler innehållande ord på svenska, tyska, finska, spanska och norska.

PC för Alla, "De 101 bästa gratisprogrammen", nummer 4 (2002)
Ett enkelt läxprogram som förhör dig på engelska glosor.

PC för Alla, nummer 3 (2002)
Vokabel är ett svenskt program som är en utmärkt hjälpreda för att lära dig glosor, oavsett språk. Skriv in orden på svenska och det språk du över på och låt sedan programmet förhöra dig.

+ Kul sätt att lära sig glosor
- Saknar exempelfiler med färdiga ord

Betyg: 10 av 10

Windowsnytt, 24 augusti 2001
Många skaffar dator för att hjälpa barnen med skolarbetet, men som vi alla vet är det till slut mest spel som installeras. Det går däremot att ändra på. Vokabel är ett svenskt kraftfullt program med syftet att hjälpa dig klara av glosorna i de språk du läser. Programmet har bland annat stöd för att ett ord kan ha flera betydelser, och du kan också temporärt plocka bort ord under ett förhör.

Windowsnytt, 10 november 2000
Trots den ringa storleken på 44 kB så är Vokabel ett ganska kraftfullt svensk glosprogram. Bland de lite mer ovanliga funktionerna i programmet återfinns exempelvis stödet för att ett ord kan ha mer än en betydelse, samt en funktion för att låta dig ta bort glosor som du redan kan, vilket leder till att du effektivare blir förhörd på dina glosor av programmet.

Sharewarelistan, 14 april 2000
Lysande litet glosprogram med intelligenta urvalsfunktioner och möjlighet till att koncentrera sig på olika svårighetsnivåer. Ta en titt på sajten.

Utmärkelser

Freeware and shareware downloads
Sofotex
Global Shareware
Global Shareware
5cup
5cup