Hjälp

Har du problem eller frågor med programmen på den här sidan, skicka e-post till mig så svarar jag så fort som möjligt (vanligtvis samma dag).

Om du har problem med att starta programmen (du får t ex ett meddelande om att en dll-fil saknas) behöver du förmodligen lite systemfiler. Mer information finns här.

En av de vanligaste frågor jag får är hur man installerar programmen, så här följer en liten "zip-guide". Jag utgår ifrån att du har sparat filen skrivbordet, men naturligtvis spelar det ingen roll var du har placerat den.

När du har hämtat filen så ser ikonen för filen olika ut beroende på vad du har för system. Det är väldigt troligt att den ser ut som någon av dessa tre:

Ikon 1 Ikon 2 Ikon 3

Klicka på den bild som liknar ikonen mest.


Ikon 1 Har du en sådan här ikon har du inget program som kan hantera zip-filer, du måste skaffa ett sådant för att kunna packa upp filen. Lyckligtvis finns det flera sådana här program. Ett av många är PowerArchiver, en gratis variant av detta kan du hämta på denna sida:

http://www.oldversion.com/program.php?n=powarc

Jag rekommenderar att du hämtar version 6.1 som är helt gratis att använda. När du har hämtat detta installerar du det som ett vanligt program. När detta är klart bör ikonen för filen se ut som den andra bilden. Nu kan du gå vidare i nästa steg.


Ikon 2 Om ikonen ut så här så högerklickar du på filen och får du upp en meny som ser ut ungefär så här:

Meny

Välj alternativet "Extract To programnamn" eller liknande. Nu packas filen upp i en egen mapp. Gå nu vidare hit.


Ikon 3 Ser ikonen ut så här så kör du troligen Windows ME eller Windows XP. I vilket fall som helst är det mycket enkelt att packa upp filen. Dubbelklicka på den och du får ett fönster som ser ut ungefär så här:

Fönster med zip-fil

Om det bara finns en mapp i fönstret, markera den och dra ut den på skrivbordet. Finns det flera filer i fönstret, skapa då först en ny mapp på skrivbordet och dra sedan över filerna i den nya mappen.


Nu har du en mapp på skrivbordet där innehållet i den uppackade zip-filen ligger. Öppnar du mappen kommer den se ut ungefär så här:

Klart

Dubbelklickar du på programikonen (Compis i det här fallet) startar programmet.

Mer än så här behöver du inte göra, men det kan vara lika onödigt att ha en massa mappar på skrivbordet som innehåller program. Dessa mappar kan du istället flytta till programmappen på hårddisken.

Vill du ha en genväg i startmenyn (det är mycket enklare att starta programmet då :-), högerklicka på programfilen och välj "Skapa genväg". Ta tag i genvägen och dra den till startmenyn.